Els Kollau
Haar vrolijkheid is niet kapot te krijgen. Els staat lachend in het leven, en heet iedereen welkom. Vanachter de balie van het politiebureau heeft ze van alles voorbij zien komen. Ze is positief: ‘Uiteindelijk moet iedereen door een deur kunnen, al duurt het een aantal generaties.’
Naam: Els Kollau
Leeftijd: 66 jaar
Beroep: gepensioneerd
Hoelang in Noord: tussen 1978 en 1984, sinds 11 jaar weer teruggekomen
„Ik ben geboren in Waalre, vlakbij Eindhoven. Voor mijn vaders werk zijn wij toen naar Tilburg verhuisd, maar eerst nog in Zuid. Ik ben daar dus grotendeels opgegroeid. Schuin achter ons woonde een jongen waar ik toen verliefd op ben geworden. Zo heb ik mijn man leren kennen. Toen wij gingen samenwonen nadat we waren getrouwd, werden net de nieuwbouwwoningen in Noord opgeleverd. Wij vonden dat perfect klinken, en zijn samen daarheen verhuisd in 1978.”
„Toen onze kinderen erbij kwamen werd het toch wat krapper. We vonden een huis in de Reeshof, en zijn daarna nog acht jaar in het centrum gaan wonen. Dat was vooral makkelijker voor mijn jongens: dan konden ze na het stappen rollend naar huis. Toen zij het huis uit gingen vroeg mijn man: ‘Zullen we anders weer terug naar Noord?’ Wij vonden het altijd heerlijk daar. Dat hebben we gedaan, dus sinds 2009 zijn we weer terug, in hetzelfde flatgebouw als waar we ooit samen begonnen.”
Outfit 1: Een van de weinige jurken
„Eigenlijk is alle kleding die ik draag wel gekleurd. Zwart vind ik altijd maar zo zwart. Bovendien draag ik normaal niet zo snel een jurk, maar met warm weer zit dat wel fijn. Deze jurk vind ik wat gekleder, ik zou ‘m bijvoorbeeld aandoen als ik visite krijg. Uiteindelijk vind ik broeken toch lekkerder zitten. Als ik in huis aan het werk moet zit zo’n jurk maar ongemakkelijk.”
„Voor ik met pensioen ging heb ik als vrijwilliger gewerkt achter de balie bij de politie in Noord. Ik vond dat heel leuk werk. Op zo’n dag zie je van alles voorbijkomen: mensen waarbij is ingebroken, of iemand die z’n portemonnee is kwijtgeraakt. Het geeft veel voldoening om die mensen dan te kunnen helpen. Je hoort van veel mensen dat ze zo’n slecht beeld hebben van Noord, omdat er zoveel misdaad zou zijn. Dat valt in verhouding allemaal wel mee, hoor. In iedere wijk gebeurt wel iets, maar bij Noord ligt het gelijk onder een vergrootglas.”
„Het was een moeilijke keuze om weg te gaan bij de politie. Mijn moeder was dementerend, en ik kon mijn werk niet combineren met de zorg voor haar. Ik heb toen uiteraard voor mijn moeder gekozen.”
Outfit 2: Comfortabel kuisen
„Kijk, hier voel ik mij toch wel wat beter in. Bij het schoonmaken beweeg ik hier makkelijker in. Ik ben niet zo goed in stil zitten, en het doet mij goed om te zien dat mensen bij mij in de buurt dat ook hebben. Iedere maandagochtend is er een groep mensen uit onze flat die rondom het gebouw schoonmaken en opruimen. Daar ben ik echt trots op. Het is zo zonde om je leefomgeving te laten verloederen. Zo houden we met elkaar de boel nog mooi.”
„Ik vind het geweldig om te horen dat er van alles staat te gebeuren in Noord. Het is mooi dat er meer en vaker iets georganiseerd wordt voor de buurt. Dat is geld goed besteed, vind ik. Ik blijf het toch heel leuk en gezellig vinden dat het hier zo gemêleerd is. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als iedereen wat meer met elkaar verbindt. Uiteindelijk moet iedereen door een deur kunnen, denk ik. Misschien gaan daar wat generaties overheen, maar het is zeker mogelijk.”
Outfit 3: Kollau-blauw
„Dit is ook een outfit waar ik mij goed in voel. Over het algemeen kleed ik mij niet zo chique, behalve met kerst of zo. Ik kan er heel erg van genieten om samen te zijn met mijn gezin. Mijn vader was echt een allemansvriend, en dat heeft mij ook zo gevormd, denk ik. Ieder mens is een mens, en ik vind dat iedereen er mag zijn. Openstaan voor anderen vind ik heel belangrijk, vandaar dat ik altijd met iedereen meedoe.”
„Mijn lach helpt daar denk ik wel bij. Als vriendinnen een foto maken met mij erbij, zeggen ze altijd: ‘Jij staat er altijd lachend op!’ Ik kan het niet helpen, ik ben gewoon een vrolijk mens. Ik sta met twee benen, optimistisch in het leven.”
Beeldig is een project van Ines van den Adel en Sophie Kerkhof als onderdeel van Second Skin